Quantcast
Channel: Lekestue – Bergene Holm Blogg
Viewing all 51 articles
Browse latest View live

Finalist 2 Barnas Trepris: Mummihus

$
0
0

Da datteren til Stian og Rita Stenvåg skulle få lekestue i hagen, falt valget på et Mummihus! Rita hadde funnet bilder og tegninger på en svensk blogg.

Stian går med en snekker i magen og tok utfordringen. Huset ble bygget på frihånd siden de ville ha en større hytte enn den de hadde tegninger på.

Rita tegnet stolene og tok seg av interiøret.

Jammen ble det ikke et Mummihus! Både små og store er veldig fornøyde med resultatet.

 

Juryens argumenter:

Det bygges mange lekehus i mange nabolag i hele landet. Dette huset skiller seg ut på en sjarmerende måte. Med Mummidalen som tema har søkeren laget et hus med takhøyde og flotte detaljer som vil kunne inspirere mange til å bygge selv, og til å bygge litt utradisjonelt.

Komplett bildegalleri finner dere under ‘Bilder’ på vår Facebook-side.

 

Vinneren av Barnas Trepris 2011 og kr 10.000 kåres onsdag 21. mars.

De andre kandidatene finner du her:

Finalist 1: Trehytte

Finalist 3: Treleker

 


Barnas café i hagen

$
0
0

Frida og Henrik ville bygge lekestue bak i hagen! Den skulle ligge gjemt bak noen busker slik at barna kunne leke der uten direkte innsyn fra huset.

Mamma ble ansatt som kreativ leder og pappa var snekker. Henrik var pappas gode hjelper, mens Frida hjalp mamma med den kreative utformingen.

Det ble bestemt at lekestuen måtte bygges slik at den passet til huset.  Det lille huset i hagen ble tegnet av mamma og pappa bygget den av restematerialer etter tidligere byggeprosjekter, ispedd noen nye materialer.

Den koselige lekestuen ble malt hvit som huset. De bygget en liten verandaen på utsiden for å gjøre huset ekstra innbydende. Trappetrinnet ned på plenen er en stein fra mammas barndomshjem.

Inne i lekestuen står en ombygget versjon av pappas gamle seng i tillegg til komfyr, bord og stoler.

På vinteren smetter gjerne katten inn for å ligge mykt og lunt i sengen.

Lekestuen til Henrik og Frida har blitt brukt som skole, sykestue og butikk, men aller mest som café. Mye mat (les: søle, gress og steiner!) har blitt kokt i dette huset.

- Det er en fryd å se ungene koser seg, forteller mamma Marte. – Men, hvem rydder opp tro??

Hele familien ble veldig fornøyde med lekestuens utforming og den passer godt inn i hagen sammen med drivhuset og frodige vekster.

Mamma Marte blogger om livet i hagen og alle deres prosjekter på Martes Atelie.

Finalister Barnas Trepris 2013

$
0
0

Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris har valgt ut fire finalister i kategorien Barnas Trepris.

I kategorien Barnas Trepris er vi på jakt etter kreativ, artig og engasjerende bruk av tre som barn har glede av; olabil, sandkasse, lekestue, klatrestativ etc. Det kan være ting som barna har snekret selv, eller ting som er bygget til barna.

Vinneren av Barnas Trepris får 10 000 kroner, plakett og besøk av selveste Asgeir, «sjefen over alle sjefer»!

Dette er årets finalister (i tilfeldig rekkefølge):

Kristin Granli & John Sætrang fra Drammen

Kristin og John har sammen med barna Herman og Maja bygget seg tomannsbolig i hagen, dvs en lekestue som begge barna har glede av.

Den ene delen er et klubbhus hvor Herman og kompisene kan klarte og spionere, mens Maja på sin side har fått en fargerik lekestue.

Lekehus og klubbhus Lekehus og klubbhus

Rune Breen fra Lillestrøm

Med utgangspunkt i en gammel elektrisk rullestol, litt finér og noen hylleplater har Rune snekret en Postman Pat-bil til barna.

De har selv fått male den og tilpasse detaljer som lykter og posthorn.

Snekre Postman Patbil Snekre Postman Patbil

Otto Jarle Lødemel fra Ørsta

Pappa Otto Jarle og tre gutter har utnyttet de over 100 år gamle tuntrærne til å bygge trehytte med hems, veranda, hengebro og sklie.

Med tanke på overnatting er hytta isolert og den er bygget på mål slik at det er plass til madrasser.

Hytte i treet Hytte i treet

Tihomir Gajic fra Evanger

Barna til Tihomir ønsket seg en lekestue i hagen. Pappa syntes det var litt kjedelig med en tradisjonell lekestue, og snekret i steden en sjørrøverskute som en forlengelse av barnas klatrestativ.

Snekre sjørøverskute Snekre sjørøverskute

Hvilken av finalistene er din favoritt?

Vinneren av Barnas Trepris 2013 kåres fredag 14. mars.

Sjørøverskip

$
0
0

Barna til Tilhormir i Evanger ønsker seg en lekestue, men det syntes pappa ble litt kjedelig. Bygger sjørøverskute   Han tok utfordringen og bygget heller et sjørøverskip, der barna kan leke inne og på «dekk». Bygger sjørøverskute   07 Sammen med et huskestativ med sklie har dette blitt et flott lekeområde for barna. Sjørøverskute   Sjørøverskute med sklie   Har du også bygget noe som barna kan leke med? Søk Barnas Trepris!

Lekestuer til glede for mange

$
0
0

Torleif Ege fra Moi i Rogaland var en av finalistene til Barnas Trepris 2010. Lekestuene hans utpekte seg med solid håndtverk og flotte detaljer. Lekestue Torleif og kona har de siste årene jobbet med hjelpearbeid i Ukraina, der de blant annet har fulgt opp et barnehjem. Torleif nevnte i forbindelse med søknaden til Inspirasjonsprisen at han kunne tenkt seg å bygge flere lekestuer som de kunne selge til inntekt for barnehjemmet.

DukkehusHans nydelige dukkestuer nådde ikke helt opp i konkurransen det året, men i tiden som fulgte fikk vi i en rekke henvendelser fra lesere som ønsket å komme i kontakt med den flittige deltidspensjonisten.

Det ble 10 hytter i alt, som er spredd fra Bergen i vest til Kristiansand i sør. DukkestueNå som Torleif har blitt pensjonist på heltid ønsker han å bruke tiden på familien. Med barna i egne hus får han likevel nok å henge fingrene i!

Kontakten med Ukraina opprettholdes, men i år blir det ikke til at de reiser ned og besøker dem.

Ege takker for interessen og alle forespørslene og håper små og store har glede av lekestuene hans i mange år fremover.

Semifinalister Barnas Trepris 2014

$
0
0

Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris har  i år valgt ut 6 flotte Semifinalister i konkurransen om Barnas Trepris 2014.
I denne kategorien er vi på jakt etter kreative byggeprosjekter bygget av, med eller for barn.
Tre skal naturligvis utgjøre hovedelementet i det som bygges. Premien er på 10.000 kr og  deles ut av «sjefen over alle sjefer» Asgeir Borgemoen. Innimellom innspilling av ny sesong av «Barnas restaurant» på NRK gleder han seg til å besøke de som kan svinge hammeren like godt som vispen, og det er alltid stor stas når Asgeir kommer på besøk.
Alle_r
Fagjuryen har etter grundig gjennomgang av søknader og bildemateriell valgt å jobbe videre med  følgende 6 finalister (i tilfeldig rekkefølge):

………………..
1) Linda Bjørneseth

Gjennomført Mummihus med vakre detaljer og solid utførelse. Mummihus_r

………………..
2)Erlend Løwe
Funksjonelt lekestativ i beiset, impregnert konstruksjonsvirke.Klatrestativ_r

………………..
3)Fredrik Stenhaugmo
Toetasjes hytte med veranda. Tegnet og bygget av Fredrik på 8 år.Lekehus_r

………………..
4)Ellen Merete Knutsen
Lekehus med utekjøkken  i spenstige former og med  kreativ materialbruk.Ellen_r

………………..
5)Njål Vikanes
Tøff trehytte med hengebro og en utsikt til å miste pusten av.Njål_r

………………..
6)Torjus Døsen
Båtførerhus i sjørøverstil som følger husets formspråk og arkitektur.Skute_r
Vi synes årets finalister viser stor bredde og kreativitet. For oss som trelastprodusent er det spesielt gledelig å se at gode materialer kan brukes omigjen og få et nytt liv.
Barnas Trepris er en veldig vanskelig kategori å bedømme og juryen hadde i år lange diskusjoner om hva de skulle vektlegge. Er det viktig at barna har vært med å bygge, eller er det viktigere at det blir et sted barn kan ha glede av i mange år,  eller kanskje er det selve ideen som er viktigst? Juryen vår består heldigvis av folk med svært utfyllende kompetanse, og da disse 6 fine prosjektene til slutt ble valgt hadde både arkitekt Ingar, byggteknisk ekspert Frank Ivar og  fargeekspert (og småbarnsmor) Dagny hatt heftige diskusjoner og fått med sin favoritt.
Vi synes de har gjort en god jobb og sikret både bredde i design og utførelse. Hva mener dere er viktigst?
Vinneren av Barnas Trepris blir kåret i midten av mars, men ennå skal våre engasjerte jurymedlemmer diskutere seg frem til 3 finalister som offentliggjøres denne måneden. Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook og Instagram.

Finalist nr. 1: Tøff tømmerhytte med postkort-utsikt

$
0
0

Det mest spennende med Inspirasjonprisen er den store spennvidden i prosjektene vi får inn. Ofte er det i kategorien Barnas Trepris vi ser mest byggeglede og ikke minst kreativitet.
Postkort_1000Vår første finalist er Njål Vikanes fra Ulsteinvik som egentlig bare skulle rydde litt skog på hyttetomta.
Vi tror motorsaga til Njål har fått kjørt seg skikkelig når vi ser det imponerende resultatet av hans «skogrydding».
Motorsag_1000All veden måtte jo ha en plass og med et så stort vedlager som trengte eit tak, førte det ene til det andre. Det er barnebarnet Daniel og vennene hans veldig glade for!
Liten tømrer_1000Taket ble til gulv i hytta, som er bygget både med trevirke, men først og fremst kløyvd tømmer fra både løv- og bartrær.
Tømmer_1000Njål har satt inn vinduer i både tak og vegger slik at hytta får inn både dagslys og måneskinn.Bygging_1000

Blogg_1000Etter hytta var på plass, oppdaget Njål at stigen opp ikke var helt trygg, så da ble det hengebru til inngangsdøra.
Lunsj_1000Daniel på 6 år er barnebarnet til Njål og en ivrig hjelper. Han og vennene hans synest hytta  er helt topp. Akkurat passe stor og med mulighet for å kunne overnatte. De synes det er litt nifst med det store vinduet i taket. Men det gjør at hytta på dagtid blir lys og trivelig.
Ikke mange hytteeiere kan skryte av samme utsikt som Daniel!

Fagjuryen var samstemte i at dette var et skikkelig flott prosjekt. At barna både har fått være med underveis og har glede av tømmerhytta er kritererier som dette prosjektet helt klart innfrir.
Spesielt Dagny lot seg begeistre av dette prosjektet. -Her er det ikke noe jåleri og den er så naturlig som den kan få blitt!

Du kan se flere flotte tidligere prosjekter til Barnas Trepris ved å klikke her.

Finalist nr. 2: Imponerende Mummihus

$
0
0

Familien_640Linda Bjørneseth fra Vartdal har med sitt bidrag til Barnas Trepris bevist at bare man har troen på seg selv og ikke gir opp er det mest utrolige mulig.
29-åringen har oppfylt drømmen til sine to jenter på 3 og 6 år og bevist for både dem og seg selv at mottoet til Pippi Langstrømpe «det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg sikkert» er en god leveregel.
Både Linda og jentene var begeistret for Tove Jansons Mummiverden og hadde gjentatte ganger lest bøkene og sett filmene. Derfor ville de også bygge Mummihuset så likt som mulig, selv om det ville by på endel utfordringer.
Blogg_680Det var en selvfølge for Linda at Mummihuset skulle ha det spesielle overbygget «det ekte» Mummihuset har over trappa. Skulle de spesielle søylene spesialbestilles kom det på over 20.000 kroner. Da skaffet Linda seg likesågodt en dreiebenk og dreiejern til en tiendel av prisen. Selv om hun aldri hadde dreid så mye som en lysestake før endte hun, etter utallige timers arbeid, opp med 6 store søylerog 14 små. Vi lover å lage et lenger innlegg her på bloggen hvor vi kan gå enda mer i detalj. For her er detaljene mange!

Fundamentering_550Støpt_640Reisverk_640Linda hadde heller aldri laget en forskalling før, men selvfølgelig var den på plass da betongbilen kom. Og slik fortsetter denne eventyrlige fortellingen. Med pågangsmot, lærevillighet og arbeidsiver har Linda bevist at ved å ha troen og aldri gi opp kan man få til det meste.

Byggeprosessen tok et år frå første spadetak og til jentene hadde åpningfest med kaker og saft. Mummihuset er ca 6 meter høyt utvendig inkl. spiret på toppen. Diameteren på huset er 2,70. Mummihuset er isolert med 10 cm isolasjon og asfaltplater i tillegg. Det er innlagt strøm og wifi. Bare taket er et kapitell for seg selv!
Tak underveis_640Tak ferdig_640Totalprisen på huset har Linda med vilje ikke summert. Men regner man i glede og opplevelsesverdi, er Mummihuset verdt hver krone, sier Linda.

Sikkerhet har vært i fokus hele veien og derfor er det også bygget trapp innvendig, selv om man naturlig nok mister gulvplass.
I 1. etg er takhøyden 180 cm, mens den i 2, etg er 155 cm.
På  hemsen er det heldekkede madrasser og dyner så jentene kan overnatte. Det er satt inn lufteventil i taket og strømtilførselen er lagt inn med nexa-system så alt av strøm kan betjenes med fjernkontroll og trådlløse brytere som kan styres med Linda sin smarttelefon. Da kan Linda enkelt  skru av lyset når barna glemmer det.
Inne_1000Inventaret har familien samlet over en lang periode og mye er arvegods fra Lindas familie.
Trappetrinna er beiset med beis i fargen Drivved for å få et litt gammelt utseende. Gulvet er laminatgulv med motiv av gamle fruktkasser. Dette valgte jentene etter å ha studert mange gulv i blader for å finne det rette gulvet som det i Mummifilmene.

Lek i hagen_870Blogg_1000Linda har opplevd byggingen som svært nyttig lærdom og erfaring for jentene. De har erfart at dersom plan A ikke  fungere,r må man prøve plan B,C, D osv. Men det er viktig å ikke gi opp!  Hun skjønte at prosjektet var verdt alt strevet da datteren skulle lære seg å sykle og strevet, falt og falt igjen.
5 åringen sa: «Du klarte å bygge et Mummihus, mamma. Du ga ikke opp, da skal jeg klare å lære meg å sykle!  ».  Som sagt, så gjort.
Det er ikke alltid vi kan lære barna alt i form av teori. Noen ting må de erfare og tilegne seg i praksis, avslutter Linda.

Nettopp praktisk erfaring er noe av det vi liker så godt med søknadene vi får inn til Barnas Trepris .

Inspirasjonprisen ble etablert som et incentiv for å hedre og synliggjøre alle de som legger hele sjelen sin i å bygge små og store bygg med tre. I Vartdal har de utvilsomt en verdig kandidat i Linda og jentene. Jentene har mye besøk i Mummihuset og er naturligvis veldig stolte over huset sitt…og mammaen sin!


Finalister til Barnas Trepris

$
0
0

Her finner dere lenker til alle årets flotte finalister til Barnas Trepris.

Juryen har etter en ny gjennomgang valgt at disse 3 finalistene (i tilfeldig rekkefølge) skal gå helt til hovedfinalen:

Klikker du på navnet under hvert bilde kan du lese om hvordan finalistene har benyttet tre på spennende måter sammen med og for barna sine.

Blogg_10001) Njål Vikanes fra Ulsteinvik

Lek i hagen_8702) Linda Bjørneseth fra Vartdal

By night_10003) Ellen Merete Knutsen fra Gressvik

Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris har tidligere i år valgt ut 6 flotte semifinalister i konkurransen om Barnas Trepris 2014.
Her er vi på jakt etter kreative byggeprosjekter bygget av, med eller for barn, og tre skal utgjøre hovedelementet i det som bygges. Premien er på 10.000 kr og denne deles ut av sjølveste Asgeir Borgemoen, som sitter i juryen.

Vinner av barnas Trepris 2014 kåres om en uke, altså den 13. mars 2014. Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for daglige oppdateringer.

Fargerik og leken premieseremoni hos vinneren av Barnas Trepris 2014

$
0
0

Premieseremoni_1000Det er uten tvil Barnas Trepris som er den mest sjarmerende prisen av Inspirasjonsprisene.
Her er vi på jakt etter kreativ, artig og engasjerende bruk av tre som barn har glede av og gjerne deltar i utføringen av.
Hos familien på Gressvik har spesielt Ia (7 år)  jobbet mye, og det var derfor naturlig at hun fikk invitere klassevenninnene til markeringen.
Glade vinnere_1000Hytteeier Ia står lengst til venstre på balkongen. Utrolig nok klarte jurymedlem og «Beskytter av Barnas Trepris», Asgeir Borgemoen å komme seg opp den lille loftsluka og ut på balkongen også.
Takluke_1000Det er ikke uvanlig at Asgeir finner på sprell – selv om det i dette tilfellet faktisk var beste måten å komme seg ned fra «stua» i andre etasje.

Prisen for Barnas Trepris er en veldig morsom pris å dele ut.
Ikke bare får vi se de fine byggeriene, men vi får også ta del i hvordan barna tar byggverkene i bruk.
Inne_1000Her leker venninnene til Ia rollelek og vi fikk servert både kaffe og kake:)
Fest_1000Litt ekte mat må man også ha når det er prisutdeling.
Det er ikke hver dag man får programlederen for «Barnas Restaurant» og sjefen over alle sjefet til å servere pølser på terrassen!
Juryformann, Tone Bente, sørget for at alle fikk slukket tørsten.
Ellen Merete_1000Det er utvilsomt en veldig kreativ hjerne som står bak trehytta. Planketten skal naturligvis få sin plass på lekehytta.
Planting_1000Hos Ellen Merete Knutsen og familien er det mye kreativitet og skaperglede. Mens minstemann ville veve, satte Ia (7) og venninnen i gang med å plante stemorsblomster langs eventyrstien som fører opp til hytta.
Denne fine gangstien som barna og Ellen Merete har laget i felleskap skal vi lage et eget blogginnlegg om. Nå er det den kreative «opp-ned-hytta» og verdige vinneren av Barnas Trepris 2014 som fortjener all oppmerksomhet!
Vinner_1000Det er både et majestetisk, lekent og skulpturelt uttrykk på denne helt unike lekehytta. Vil du se flere detaljer og lese mer om byggingen kan du klikke her.

Vi deler også bilder daglig på vår Instagramkonto @bergeneholm. Følg oss gjerne!

Har du bygget noe morsomt, kult eller praktisk til, for eller med barna?
Søk Inspirasjonsprisen!

 

Nå kan du bygge Torleif Ege´s lekestue

$
0
0

Lekestue_ferdig

I 2010 søkte maskinkonstruktøren Torleif fra Moi i Rogaland Barnas Trepris. Lekestuen hans kom til finalen, men det var borgen Evensborg som vant prisen det året.
Den som i ettertid har fått mest oppmerksomhet og kommentarer, av alle de hundrevis av innlegg med flotte byggeprosjekter her på bloggen, er lekestuen til Torleif.Lekestue_EgeGanske umiddelbart etter at det første innlegget om Torleif sine lekestuer ble lagt ut på bloggen begynte bestillingsforespørslene å komme. Torleif har i løpet av årene sendt avgårde mange lekestuer til fornøyde barn. I 2014 måtte vi lage et innlegg der vi informerte om at produksjonen ble lagt på is.

Noen måneder senere kontaktet Torleif oss og fortalte at han var klar for å bygge flere, men ikke hadde kapasitet til alle de vi hadde på venteliste. Derfor ble vi enige om å lage en byggeguide sammen. Torleif sendte oss skisser og mål, vi snakket på telefon og tegnet og standariserte materialbruken.
Med standard dimensjoner skal være mulig for alle å bygge de fine lekehusene. Vi har benyttet materialer som vi i Bergene Holm AS har som standard sortiment  og som finnes i alle byggevarehus.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Du kan se flere bilder av orginalen i tidligere bloggpost. 

Torleif ønsket å lage et lekehus som hadde preg av et «vanlig» hus, der alle størrelser og mål er bygget i riktige proposjoner. Vi har forsøkt å gjøre det samme i vår «Slik gjør du det – Lekestue» som du nå kan lese på nettsiden.
Vi har laget en rekke tegninger, byggebeskrivelse og også en 3-D modell du kan rotere og bevege deg ut og inn i.

Lekstue 5
by bergeneholm
on Sketchfab

 Det kan være nyttig å bruke 3-D modellen til å se konstruksjonen innvendig, og for å studere alle detaljer.

Fagjuryen sa følgende om lekestuen til Torleif i 2010:
-Lekestuen utpekte seg med solid håndtverk, barnevennlige proposjoner og en stil som harmonerer med mange hustyper. Flotte detaljer bl.a. rundt vinduer, et pent og praktisk inngangsparti og romslig «stue» gir et resultat som både små og store vil ønske seg i sin egen hage.

Vi håper dere liker vår modifiserte modell og at vi har ivaretatt alle finessene!
Du finner guiden på www.bergeneholm.no/no/Bygge_selv/Bygge_lekestue/
På nettsiden vår finner du også flere nyttige byggeguider.

Har du bygget lekestue eller noe annet for eller med barn håper vi du søker Barnas Trepris i år!
Du kan lese om alle de ulike prisene her på bloggen og søknadsskjema finner du her.

Finalister til Barnas Trepris 2015

$
0
0

Barnas Trepris

I kategorien Barnas Trepris er vi på jakt etter kreative byggeprosjekter bygget av, med eller for barn.
Tre skal naturligvis utgjøre hovedelementet i det som bygges. Premien er på 10.000 kr og deles ut av «sjefen over alle sjefer» Asgeir Borgemoen.
Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris har  i år valgt ut tre helt ulike og unike lekestuer, to kreative seng- og barneromsløsniger, en lekeskute og en olabil i konkurransen om Barnas Trepris 2015.

Fagjuryen har etter grundig gjennomgang av søknader og bildemateriell plukket ut følgende 7 finalister (i tilfeldig rekkefølge) som de mener har høy inspirasjonsfaktor:

………………..
Finalist nr 1) Herman Kristian Mørk
Solid og flott lekestue i sveitserstil. Lekehuset er bygget med samme kledning og detaljering som hovedhuset. Det er fullisolert og bygget etter alle kunstens regler.

Hele_1000

………………..
Finalist nr 2) Janne-Marit Syrstad
Lekent og stilsikkert designet mulitifunksjonsmøbel med soveplasser, hems og hule. Med det velklingende navnet Williamsborg hersker det ingen tvil om hvem som regjerer her. Den lille herskeren har også vært med på å designe løsningen.
Hule_1000

………………..
Finalist nr. 3) Camilla Øvrebø

Har man tre små pirater i hus, stor eiendom og nok pågangsmot så kan hagen bli til et eldorado for lek og moro. Mor og de eldste guttene har sammen bygget en solid båt laget av impregnerte terrassebord og plassert den i en dam i hagen.
Pirat_1000………………..
Finalist nr. 4) Manuela Hardy
En skulpturell og moderne tilnærming til lekestue. Manuela har bygget en annerledes lekestue med spennende vinkler, linjer og vindusflater.
Fotball

………………..
Finalist nr. 5) Kristian Haaland

Et tomt kjellerrom er forvandlet til et kreativt lekerom med innholdsrikt slott og smart legobord. Kristian har til og med bygget et «fengsel» under sengen.
Slott_1000………………..
Finalist nr. 6) Robert Brenner Martins
Tøff olabil bygget av tre tøffe gutter fra Tønsberg.
Gutta………………..
Finalist nr. 7) Rune H. Bakke
Fargerik og flott lekestue med fine detaljer og moderne linjer. Lekestuen står perfekt i stil med de andre husene på eiendommen hvor fargene oransje, grått/sort og rødt også går igjen.
Sittegruppe_1000

Hva synes du om årets finalister?

Nivået på søknadene som kom inn til Barnas Trepris i fjor var veldig høyt, og det er ikke lett å være jury når spennvidden både er stor i omfang på prosjektene og i hvem som gjennomfører det.
Endelig vinner vil bli kåret av juryen fredag 29. april. Innen den tid skal vi få lagt ut innlegg om de tre prosjektene juryen likte aller best, så allerede i morgen vil du kunne lese mer om den første superfinalisten til å kunne vinne Barnas Trepris 2015.

Skulpturell og arkitekttegnet lekestue

$
0
0

FotballManuela Hardy fra Sandnes var en av finalistene til Uteromsprisen og jammen er hun ikke valgt ut som superfinalist til Barnas Trepris også. Manuela ønsket seg en lekestue da hun vokste opp og bestemte seg for at hennes barn skulle få et lite hus, som kun var for dem, og bygget i deres dimensjon.
LinjerDet har ikke blitt en hvilken som helst lekehytte! Der det før var et bed med en stor stein er det nå bygget et av de flotteste og mest spesielle lekehusene inspirasjonsprisjuryen har sett.

Lekehuset er bygget på en stor stein. Mannen i huset ønsket å sprenge steinen for å ha mindre motstand under gressklippingen. Men slik ble det altså ikke. Hytten er punktfestet ved at det både er borret i stein og ytterligere festet med betongsøyler i bedet. Den står stødig med 2 punkter på steinen og 2 punkter i bedet.
NyLekestuen er bygd i konstruksjonsvirke, kryssfinerplater, osb plater og takpapp. På to av de utvendige veggene og på taket er det montert lekter som gir et spennende utseende. Under spilene er det montert takpapp. For å unngå punktering av takpappen er spilene ikke skrudd direkte inn i takoverflaten fra toppen. Vindusflatene er av plexiglass som er limt på fra innsiden.Dør ph12aTrehytta er behandlet med jernvitrol og den har fått en behagelig og fin gråfarge, akkurat slik arkitektmamma Hardy ønsket.GrafiskDen uvanlige formen og måten de ulike byggeplatene er satt sammen skaper et tøft grafisk uttrykk i interiøret. Også her kommer trestrukturen fint frem i de ulike bygningsplatene og linjene som lages av konstruksjonsvirket rammer inn de ulike flatene effektfullt. Benken er laget av to solide bord 36×123 som er lagt sammen på noen lave klosser.InneSelv om det er en liten lekehytte på kun 3 kvm grunnflate er det plass til kjøkken og sittegruppe. Den lille sjarmøren på bildet er storfornøyd med hytta og disker stadig opp med «nye retter» fra kjøkkenbenken.SjarmørInspirasjonsprisjuryen var veldig begeistret for formspråket til denne lekestuen. Spesielt hvordan trapp og hytte fungerer sammen og at byggverket er spennende å se på fra alle vinkler.

Vil du se enda flere bilder av lekehytta og andre prosjekter Manuela jobber med anbefaler vi at du besøker bloggen hennes: mrs-hardy.com

Har du bygget noe i TRE som kan være til inspirasjon for andre? Da håper vi at du søker Inspirasjonsprisen. Det er 6 kategorier og tilsammen deler vi ut 250.000 kroner – hver år! I kategorien Barnas Trepris er premien 10.000 kroner og en flott plankett. I tillegg tar vi med oss beskytter av Barnas Trepris; Asgeir Borgemoen når prisen deles ut.

 

Jubel og moro i Jølster

$
0
0

Barnas Trepris 2015_035Med sol fra skyfri himmel i «nok- til- å- ta- pusten- fra- deg -vakkert» landskap og 40 glade barn så kunne ikke premiesermonien til Barnas Trepris fått flottere rammer.
Familien Øvrebø har det meste i hagen sin. Mummihus, piratskute, dam, klatrestativ og badebasseng. Og alt sammen har de bygget i tre.
Barnas Trepris 2015_004Det var først og fremst piratskuta med dam og røykmaskin, som ble vurdert av inspirasjonsprisjuryen og som gjorde at familien vant Barnas Trepris.
Barnas Trepris 2015_003Familien bygde båten av impregnerte terrassebord for snart to år siden og med dam, røyk og «brygge» rundt har skuta en magisk tiltrekning på både små og store. Du kan lese mer om skuta og se byggeprosessen her.Barnas Trepris 2015_005Asgeir Borgemoen, er beskytter av Barnas Trepris og han fikk lov til å være kaptein (en liten stund).
– De eldste barna husket han godt fra barne-TV, men selv om de minste ikke hadde fått med seg at det var en kjendis på besøk fant de tonen med en gang.Barnas Trepris 2015_036Far i huset var kanskje aller mest begeistret for å få Asgeir på besøk siden han også liker motorprogrammet «Garasjen» som Asgeir i dag leder.

I vinter begynte Familien å planlegge en lekestue, og siden Jardar ville ha den blå, tenkte Camilla umiddelbart på Mummihuset. Etter et googlesøk landet hun her på byggebloggen (for vi har jo tidligere også hatt Mummihus som har gått nesten til topps i Barnas Trepris) og fant bilder og inspirasjon. Her kan du se fjorårets Mummihus finalist og vi har også et Mummihus-innlegg fra 2012 som du kan se her.Barnas Trepris 2015_020Restultatet har blitt skikkelig flott!  Alle detaljene er 100% gjennomført. Bare se på det flotte inngangspartiet med overbygg, terrasse og benk.Barnas Trepris 2015_011Detaljeringen på døren, vinduene og inne i Mummihuset viser at denne familien virkelig kan snekre. Vi lover derfor å lage et eget innlegg om dette Mummihuset og vise enda mer av både interiøret og fasaden.
Barnas Trepris 2015_013utdeling av Barnas Trepris er det alltid veldig uformelt og gøy, og i Jølster var rammene optimale.
Hele barnehagen til Jardar (5) ble invitert (totalt 26 barn). I tillegg ble alle klassekameratene til Jon Anders i 7. klasse på Skei skole invitert. Barnas Trepris 2015_027Mens det på premiesermoni for de andre prisene er marsipankake på menyen lager vi som regel pølsefest når det er prisen for barn. Med konkurranser der alle vant Woodcraft t-skjorte og et lite «tatoveringsstudio» som sikret de små ekte «sjørøverarmer» ble det en fin måte for oss å bli kjent med de blide barna i Jølster.Barnas Trepris 2015_029Med alle voksne ble det en skikkelig hagefest med ca 50 personer. Det er nok rekord for denne prisen!Barnas Trepris 2015_019De eldste barna lot ikke sjansen til å ta seg en dukkert gå fra seg heller. På terrassen har familien Øvrebø også lagt tilrette for lek og moro med et deilig og flott innbygd basseng.
Barnas Trepris 2015_038Også dette prosjektet hentet Camilla og familien inspirasjon til på byggebloggen der vi tidligere har vist hvordan basseng kan bygges inn i terrassen.Barnas Trepris 2015_039Pappaen til Camilla har vært til god hjelp i byggeprosjektene og det var han som insisterte på at de måtte søke Inspirasjonsprisen. Da han i i fjor døde av kreft holdt Camilla løftet og sendte inn bilder og søknad.

Vi vil i løpet av sommeren dele flere innlegg av alt denne kreative og flinke gjengen i Jølster har bygget slik at andre kan se hvordan man både kan skape gode minner sammen med familien og tilrettelegge for lek og moro ute.Barnas Trepris 2015_023Har du bygget noe for eller med barn, det kan være en olabil, en sandkasse eller noe helt annet så håper vi at du sender oss en søknad.

Vi ble skikkelig inspirert og mektig imponert av Camilla og gutta hennes, og håper at flere tør sette i gang med det samme pågangsmotet – trenger du inspirasjon så ta en titt på tidligere Inspirasjonsprisprosjekter her på bloggen:)

Barnas Trepris –årets finalister!

$
0
0

Barnas Trepris 2015_015

I kategorien Barnas Trepris er vi på jakt etter kreative byggeprosjekter bygget av, med eller for barn.
Tre skal naturligvis utgjøre hovedelementet i det som bygges. Premien er på 10.000 kr og deles ut av «sjefen over alle sjefer» Asgeir Borgemoen.
Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris har  i år valgt ut helt ulike og unike prosjekter i konkurransen om Barnas Trepris 2016.

Fagjuryen har etter grundig gjennomgang av søknader og bildemateriell plukket ut følgende 9 finalister (i tilfeldig rekkefølge) som de mener alle har høy inspirasjonsfaktor.

HER ER ÅRETS FINALISTER:HovedFinalist nr. 1: Alvilde Wiig fra Grimstad
Kreativ dragelandsby – Hus og møbler snekret av avkapp

HovedFinalist nr. 2: Marius Svanevik Markussen fra Eydehavn
Eventyrlig prinsesseseng med hems og balkong

HovedbildeFinalist nr 4: Truls Sørensen fra Hasselvika
Ekte trehytte i impregnerte materialer

HovedFinalist nr. 4: Mie Louise og Torjus Døsen fra Os utenfor Bergen
Multifunksjonell og skulpturell lekehytte i to etasjer

HovedFinalist nr. 4: Dennis Haukebø fra Algarheim
Solid og røff trehytte

HovedFinalist nr. 7: Sverre Moi Homesland fra Søgne
Sjarmerende egenbygget lenestol

HovedFinalist nr. 8: Robert Lunde fra Skien
Klassisk, detaljert og flott lekestue

HovedFinalist nr. 9: Trude Meisal fra Eydehavn
Spennende utvidelse av huskestativ

Hva synes du om årets finalister?

Det er ikke lett å være jury når spennvidden både er stor i omfang på prosjektene og i hvem som gjennomfører det.
Endelig vinner vil bli kåret mandag 8. mai. Senere i sommer vil det selvfølgelig komme innlegg om flere av de inspirerende prosjektene i Barnas Trepris.

Har du bygget noe for eller med barn?
Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema


Mål og materialer til «Gjør det selv – Lekestue»

$
0
0

Trinn1
Mange benytter seg av våre byggeguider og det synes vi er veldig gøy. Vi har i vår fått endel henvendelser der eksakte kappemål og materiallister er høyt ønsket og slike etterspørsler prøver vi å ivareta.
Vår flinke designer og 3D-modellør har her tatt alle mål ut av modellen vi har tegnet.

I byggeguiden; «Slik gjør du det Lekestue» har vi tatt høyde for at mange tilpasser slike småbygg etter vinduer, dører og kanskje andre restematerialer de har liggende, eller de ønsker egne mål for å få plass til en sofa eller annet møbel.  Men har du ingen spesielle hensyn å ta kan du benytte deg av mål og mengder som vist under.

HUSK! Vi har tatt alle mål ut av tegning og det er viktig å ikke kappe opp først, men gå trinn for trinn, måle opp og justere underveis.
Klikk på bildene for å se de i stor størrelse.

Her er en oversikt over alle materialene som trengs til lekestua:


Del 2
Til bjelkelag og gulv inne + det lille inngangspartiet vil du trenge:

  • ca 15 lm 48×148
  • ca 7 lm terrassebord
  • ca 30 lm underpanel

I vår guide har lekestuen en vegg med dør og to små vinduer. Sidevegger har ett sentrert vindu hver, mens bakvegg er uten vindu.
Til reisverkets 4 vegger vil du trenge:

  • ca 60 lm 48×98

Del 3.3Tegning over: Bakvegg
Tegning under: Vegg med dør
Del 3.2Tegning under: Sidevegg ( 2 stk) med vinduDel 3.1Det er 4 takstoler på hytta + 2 mindre på takutspring over inngangsparti. Taket er dekket med underpanel og har trekantlekter ytterst.

Tilsammen vil du trenge:

  • ca 16 lm 48×98
  • ca 58 lm underpanel
  • ca 6 lm trekantlekt

Del 4Del 5Lekehytta er kledd med liggende kledning. Rektangulær kledning er også benyttet til vindskier.

Tilsammen trenger du :

  • ca 8 kvm kledning til hytta
  • ca 6 lm 48×98 som stolper /søyler til bæring av takutstikk
  • ca 7 lm rektangulær kledning19x98 ( Toppbord over vindskiene)
  • ca 15 lm rektangulær kledning 19×23 (Vindskier over inngangsparti og begge gavlvegger)

Trinn6
Del 7 Del 8Til spikerslag, festing av vindskier og avslutning under takutstikk vi du trenge noen små bordbiter, og vil du ha det pent også fra undersiden trenger du følgende:

  • ca 2 lm 48×98
  • ca 7 lm 19×123 rektangulær kledning til avslutning på langsidene og sidene på inngangsparti
  • ca 15 lm 19×73 rektangulær  kledning til dekking under takutstikk

Del 9.2 Del 9 Del10Del 11Til rekkverk og hjørnekasse trenger du:

  • ca 5 lm 48×48 til rekkverk
  • ca 1 lm altanrekke ( vi har benyttet 22×73 Barokk kledningsbord )
  • ca 12 lm 19×98 til hjørnekasser
    Del 13 Del12

Pynt og detaljering rundt dør og vindu har vi ikke målsatt.
HUSK! Vi har tatt alle mål ut av tegning og det er viktig å ikke kappe opp først, men gå trinn for trinn og justere underveis. Send oss gjerne kommentarer dersom det er mangler eller noe som mangler.

Byggeguiden som forklarer prosessen finner du på vår hjemmeside

Lykke til!

Har du bygget noe for eller med barn? Da håper vi du søker Barnas Trepris!
Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema

Premiefest i den fargerike trehytta til snekkerfamilien fra Os

$
0
0

SjekkDet imponerende far/datter-samarbeidet i Dalsvegen 76 gav igjen premie og heder og ære fra Inspirasjonsprisjuryen.

Mie Louise Askeland Døsen og pappa Torjus Egge Døsens fargerike og lekehytte er noe av det mest kreative og spennende fagjuryen har sett i Inspirasjonsprisen, og tidligere i sommer kunne den stolte 10-åringen invitere venninner og klassekamerater til seiersfest i lekehuset.Alle samletÅrets vinner er utvilsomt et byggverk man blir glad og nysgjerrig av – akkurat slik prosjektet Torjus i fjor vant Åpen Klasse med også var. 

Du kan lese mer om det her


Hytta er et far/datter prosjekt
,  og begge parter hadde mange ideer og krav å ta hensyn , og det var morsomt for juryleder og Asgeir å se hvordan hytta ble brukt.ZiplineZiplinen fikk ikke mange pausene og det var et under at ikke flere enn en av vennene til Mie falt i bekken i den aktive leken. Vaieren var (heldigvis) ikke sterk nok for voksne, så verken Asgeir eller juryleder Tone Bente fikk prøve den. Men en tur i 2. etasje for å skremme forbipasserende syntes Asgeir og mellomste barn Døsen var like morsomt.TigerAt barna i Os også er gode klatrere skjønte vi fort da Mies lillebror Lars «løp» opp trestigen for å hive seg ut i zipline-huska i en forrykende fart.Klatre

Torjus er første dobbeltvinner i Inspirasjonsprisen. Med sitt like fargerike og kreative løkkuppel-bygg vant han prisen i Åpen klasse i fjor, og også da fikk han hjelp av sin datter Mie.

Først og fremst falt juryen for designet og den fargeglade veggen. I tillegg har denne hytta så mye mer å by på både inni og utenfor. TrappHer er det både lesekrok og mulighet for å sveive opp vegger, og begge etasjer er bygget med tanke på lek og røff bruk.Sofa SveivTerrassen og materialvalgene ellers viser at her er det rom for lek og aktivitet. Med impregnerte terrassebord gjør det ingenting at skitt og søle fra bekken og terrassen fungerte øyeblikket etter like godt som «frisørsalong» da Mie og venninnene fikk frie tøyler med sveisen til en av kameratene.Terrasse

Pappa Torjus gav også kona mye av æren for at de igjen vant. Hun synes naturlig nok at det blir mye rot og går med mye tid til de kreative byggeriene, men det var hun som tok bilder underveis slik at de igjen kunne søke. Mie er et snekkertalent og det er jo gøy at det nå er hun som er hovedpersonen, synes den aktive familien.

På bildet under er Mie ( i blomstrete genser) sammen med Asgeir og vennene hennes.Gjengen
Kanskje går Mie inn i firmaet til Torjus om noen år? Til daglig er Torjus byggmester, så at hun har den beste læremester er det liten tvil om.

Se flere bilder og les mer om prosjektet her

Det å besøke vinnerprosjektene i Inspirasjonsprisen er alltid like hyggelig og når sjekk på 10.000 kroner, T-skjorter, en (trehytte)palme, blomst og plakett var delt ut var det tid for boller og brus.

Har du bygge for eller med barn håper vi at du søker Barnas Trepris!

Vakker og verdig vinner av Eksteriørprisen – bli med på besøk til familien som aldri gav opp husdrømmen!

$
0
0

VinnereDa årets Eksteriørpris ble delt ut var det kanskje jurymedlem Frank Ivar Andersen (til venstre på bildet over) som gledet seg mest. Han var tydelig, helt fra juryen så de flotte søkerne, på at dette huset var et prakteksempel på hvordan trehus kan bygges og moderniseres for å leve i mange generasjoner.
Familien Andøl har i stor grad tilbakeført huset slik det ville sett ut på tidlig 1900-tall. Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0042 copyFoto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0045

Fordi huset ansees som kulturarv har de måttet forholde seg til mange funksjonskrav. Fagjuryen som kåret huset til Tiril og Per Erik Andøl til vinnere av Eksteriørprisen mente dette var et prakteksempel med høy inspirasjonsfaktor.

Huset er totalrenovert. Himlingen ble heiset tilbake til sin opprinnelige høyde, og på flere sider av fasaden er det åpnet opp med vinduer og flere innganger. Kledningen er skiftet og naturligvis har huset i dag vakker hvitmalt Sveitserkledning .

I 1997 kjøpte de det tidligere forsamlingslokalet som fra gammelt av ble kalt «Glimt». Siden da har paret, med god hjelp av arkitekter, håndtverkere, familie og en enorm egeninnsats forvandlet huset. Du kan lese mer om prosessen på tidligere blogginnlegg.Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0113Det er mye historie i dette huset. Vi nøyer oss med en kort oppsummering:

Huset ble opprinnelig bygget på dugnad av Asker Arbeiderforening i 1905 og ble benyttet som forsamlingslokale. På 50-60-tallet ble huset endret for å tilpasses boligformål. Lokalet ble oppdelt i flere rom, himlingen ble senket og de opprinnelige, høye vinduene ble erstattet med små 70-tallsvinduer.

De første årene måtte familien forholde seg til gammeldags snurredass, mus og såpass med luft og trekk at hårføner ikke trengtes.
Det er litt av en spennende reise å bla gjennom Tiril sitt fotoalbum der mye av forvandlingene er dokumentert.Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0023Tiril og Per Erik hele tiden vært ønsket om å være tro mot det autentiske og få frem husets opprinnelige byggeteknikk.
Det tok ikke mange minuttene før vi skjønte at Tiril har et meget veltrent estetisk øye, og en utmerket rom og proposjonsforståelse. Selv om de har fått hjelp av arkitekter, som er viktig når konstruksjon og fasade på et slikt hus skal endres, er det Tiril som har hatt hånden over alt fra vindusdetaljer, lister og løsninger som binder det store huset så naturlig sammen.  Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0063 Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0062 copyFamilien har (heldigvis) aldri vært redd for store oppgaver, og fordi de er så glad i gamle hus med sjel har de holdt ut å bo i et byggeprosjekt i nesten 30 år.Lekestue FuglehusOgså hagen er vakkert opparbeidet, og et sjarmerende rødt lekehus, vinterisolert og i full takhøyde, fungerer i dag som Tirils koreografistue. Det ble bygget av Tirils far som lekestue da barna var små.  Vi tipper de i dag er glade for at de bygget den så stor at det nå, som barna er blitt store, så kan Tiril planlegge dansetimer for sine elever der hele året. Kledningen er av typen Kragerøkledning ( en smalere variant av Sveitserkledning).

Også inne er det brukt treverk i form av panel og listverk på en inspirerende måte. Smal, stående Perlestaff panel kombinert med bredt listverk med perfekte avslutninger. Mye av interiøret og er funnet i bruktbutikker, og det de har kjøpt av nytt er i gammel stil.Stue Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0019 Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0026 copy Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0014 copyUnder noen av vinduene i rom med slette vegger er det laget delikate, lave brystninger av glattpanel og listverk, der det også er håndskårne detaljer.

Hver minste detalj er nøye gjennomtenkt og ført tilbake til gammel stil. På tidlig 1900-tall fantes det ikke mobil og i alle fall ikke droner.
Det var gøy at prisvinnerne, som imponerte oss med all sin innsats, stil og engasjement, lot seg begeistre av moderne teknologi.
Mens vår fotograf og dronepilot Finn Erik står bak og styrer ville Per Erik ta et nærbilde av dronen han tror filmer huset….men neida, innimellom er det menneskene som bygger med tre vi liker å vise frem.Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0120

Ser du etter inspirasjon til hvordan finne din stil på husfasaden kan du se her

Vil du søke Inspirasjonsprisen? Alle typer bygg – uansett stil, alder og størrelse kan søke. Vi leter etter inspirasjonsfaktor og god bruk av TRE:)

9 lekne byggerier for barna i tre – Her er årets finalister til Barnas Trepris

$
0
0

Barnas Trepris 2015_004

I kategorien Barnas Trepris er vi på jakt etter kreative byggeprosjekter bygget av, med eller for barn.
Tre skal naturligvis utgjøre hovedelementet i det som bygges. Premien er på 10.000 kr og deles ut av «sjefen over alle sjefer» og beskytter av Barnas Trepris Asgeir Borgemoen. Bildet øverst viser en tidligere vinner av prisen.
Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris har  i år valgt ut 9 helt ulike og unike prosjekter i konkurransen om Barnas Trepris 2017.

Fagjuryen har etter grundig gjennomgang av søknader og bildemateriell plukket ut følgende 9 finalister (i tilfeldig rekkefølge) som de mener alle har høy inspirasjonsfaktor.


 

HER ER ÅRETS FINALISTER:

KIOSK 1_1000Finalist nr. 1: Arne Nybo fra Sandefjord
Nostalgisk og gjennomført lekekiosk med en rekke smarte løsninger.


Lek_1000Finalist nr. 2: Lise Mette Solgård fra Råde
Solid borg med landgang og brygge, og med tilhørende sølekjøkken.


Gutta_1000Finalist nr. 3: John Ronny Hove fra Vik i Sogn
Guttas egen fjellhytte av resteplank.


Lekehus_1000Finalist nr. 4: Helene Hørsand i Ådalsbruk
Barnas egen minigård. Kombinert lekelåve med (leke)traktorgarasje og hønsehus.


Borg_1000Finalist nr. 5: Siv Therese Underland i Trondheim
Kreativ og forseggjort drageborg med rutsjebane, bistro, kosekrok og alt annet fantasien lar borgen inneholde.


02-Skute og borg _1000Finalist nr. 6: Ida, Peter, Emma, Maja, Lene og Mark Ringeling fra Hagavik
Klatrepark, Sabeltann og Kardemommeby i ett!


Seng_1000Finalist nr. 7: Raymond Eckholm fra Jørpeland
Plasseffektiv og funksjonell køyeseng


Skuta_1000Finalist nr. 8: Karine Lyngra Lund fra Sandefjord
Forvandlet sandkassa til tøff sjørøverskute.


Lekestue_1000Finalist nr. 9: Gaute J. Salvesen fra Froland
Lot furua stå, og bygde flott trehytte til niese og nevø rundt det gamle treet.


 

Hva synes du om årets finalister?

Det er ikke lett å være jury når spennvidden både er stor i omfang på prosjektene, og i hvem som gjennomfører det.

Vinner av Barnas Trepris kåres i begynnelsen av mai

Det er kun fagjuryen som bedømmer denne kategorien, men vi deler alltid inspirerende prosjekter i sosiale medier.
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for daglige oppdateringer. Senere i sommer vil det selvfølgelig komme innlegg om flere av de inspirerende prosjektene i Barnas Trepris.


 

Har du bygget noe for eller med barn?

Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema

Vinner av Barnas Trepris: Bestefars lekestue med kiosk – del 1

$
0
0

OLDEFAR I KIOSKEN_1000Arne ønsket å lage et minihus med kiosk og detaljer i riktig størrelse til barnebarna sine. Det har han gjort på en så imponerende måte at det ble seier i Barnas Trepris i år.
Riktignok valgte juryen i år å dele førsteplassen mellom to imponerende byggerier, som begge var så detaljrike, forseggjorte og ulike at ingen av jurymedlemmene klarte måle de to opp mot hverandre.

Juryen ble nesten stumme av beundring når de evaluerte dette prosjektet. Her er det håndtverk av ypperste klasse, proposjonene perfekte og det lille bygget har så mange fine detaljer at det er vanskelig å trekke frem kun noen få. Flere av jurymedlemmene fikk sterke Astrid Lindgren assosiasjoner og det er rett å slett en så flott og omfattende søknad at vi har delt innlegget i to. Her kan du lese om lekekiosken utvendig.

Vil du bli med inn? Da kan du finne link nederst i innlegget eller ta snarveien her.
FASADE _1000Lekehuset er malt utvendig i fargen Herregårdsgult og har hvite vindskibord, vinduer, dør og lemmer. Over kioskluka er kiosknavnet «Waldemars kiosk» en fin kombinasjon av håndmalt og utfrest i aluminium. Bokstavene er montert med pigger for å få avstand til veggen og den flotte dybdeeffekten.
TORPET_1000Veggene er bindingsverksveggger som er trukket med vindsperre og kledd med ferdiggrunnet rektangulær kledning. Rafter/overligger splittet han ned fra kledningsbord og konturfreste i begge sider, slik at de fikk riktig format til et lite hus.
PLATTING _1000Selve hytta er laget med en sokkel/»mur» i impregnerte materialer. Først ble det gravd i grunn og støpt såler. Etterpå laget han en platting i impregnert k-virke og terrassebord. Plattingen har fått trapper i forkant og er konturskåret mot fjell i bakkant.  
TAKSTOLER_1000.Det er virkelig solid håndverk fra A til Å i dette prosjektet. Bildet over viser Arnes hjemmelagede takstoler. 
GAMMEL DØR_1000Arne Nybo kappet ned en gammel dør på høyden og inn på bredden. Gammel maling ble fjernet, før døren ble slipt og malt opp på nytt.

Snekkerkyndige Arne laget ny karm som passet til nye dørmål, og festet døren med gammeldagse hengsler. 
DØRDETALJ_1000Glass med dekor er satt inn i døren, som ellers er pusset og malt hvit.
VINDUER 2_1000Vinduene har han laget av uhøvlede materialer som er splittet, høvlet, frest og kappet til for å ende opp som gammeldagse vinduer med to fag.
VINDUER 3_1000Vindusrammene er festet til karmen med gammeldagse hengsler og hasper. Det er kappet til og satt inn gamle glass med kittfals i vinduene.

Utvendig er vinduene er omkranset av belistning som er laget i format for å passe både hus og vinduer.
FASADE 1 _1000Der det ikke er trapper er det laget hvitmalt stakittgjerde i miniformat. Utstikkene på takstolene er konturskåret for å passe til bygningsstilen og gulv, vegger og tak er isolert. 
KIOSK 1_1000Det må være en drøm å drive butikk og servere is fra denne sjarmerende kiosken!

Vi du se inn i denne flotte lekekiosken?

Se innlegg av Waldemars kiosk innvendig her.


Vi gleder oss stort til å besøke Arne Nybo og ta en titt på denne imponerende hytta!
I år kåret juryen 2 vinnere og 2 andreplasser i katagorien Barnas Trepris ettersom spennvidden og kvaliteten på både søknader og prosjekt var så høy.
Du finner linker til de andre prosjektene som blir premiert i år nederst i blogginnlegget.

Viewing all 51 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>